26 lip

Migracija web stranice: Ključne procedure i važnost upravljanja linkovima

Ako ste vlasnik biznisa i imate svoju poslovnu web stranicu, sigurno ste u nekom trenutku poželjeli napraviti redizajn. Nakon početnog oduševljenja idejom, počeli ste razmišljati što vam za to sve treba. OK, sadržaj ćemo napisati, fotke ćemo fotkati, ali kako napraviti migraciju, a da stranica nema downtime?

Migracija web trgovine na novi dizajn je složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i izvedbu. To uključuje ne samo estetske promjene, već i optimizaciju korisničkog iskustva, SEO-a i performansi web stranice. Jedan od najvažnijih aspekata ovog procesa je upravljanje linkovima nakon migracije, jer može značajno utjecati na vidljivost i rangiranje vaše trgovine na tražilicama.

Ključne procedure migracije web stranice ili web trgovine

 1. Planiranje i priprema
  • Analiza trenutnog stanja: Prije nego što započnete s migracijom, važno je temeljito analizirati postojeću web stranicu. Ovo uključuje pregled svih URL-ova, postojećih SEO postavki, performansi i korisničkog iskustva.
  • Postavljanje ciljeva: Definirajte ciljeve migracije, kao što su poboljšanje korisničkog iskustva, optimizacija za mobilne uređaje, povećanje brzine učitavanja stranice i poboljšanje SEO-a.
 2. Izrada sigurnosne kopije
  • Prije bilo kakvih promjena, napravite sigurnosnu kopiju svih podataka kako biste osigurali da možete vratiti stranicu na prethodno stanje u slučaju problema.
 3. Razvoj i testiranje novog dizajna
  • Izrada prototipa: Razvijte novi dizajn na testnom serveru kako biste mogli ispitati sve funkcionalnosti bez utjecaja na korisnike.
  • Testiranje: Provedite temeljito testiranje kako biste osigurali da sve funkcije rade ispravno. Ovo uključuje testiranje košarice, procesa narudžbe, integracija s plaćanjima i drugih ključnih funkcionalnosti.
 4. Migracija podataka
  • Migrirajte sve podatke, uključujući proizvode, kategorije, korisničke račune i povijest narudžbi na novi sustav.

Važnost upravljanja linkovima nakon migracije

Upravljanje linkovima je ključni aspekt migracije web trgovine koji može utjecati na SEO i korisničko iskustvo. Evo nekoliko razloga zašto je upravljanje linkovima važno:

 1. Održavanje SEO rangiranja
  • Redirekcije (301 Redirects): Postavljanje 301 redirekcija s starih URL-ova na nove je od ključnog značaja za održavanje SEO rangiranja. Ovo osigurava da tražilice i dalje mogu pronaći vaše stranice, a korisnici koji kliknu na stare linkove budu preusmjereni na odgovarajuće nove stranice.
  • Izbjegavanje duplog sadržaja: Osigurajte da nema duplikata sadržaja koji bi mogli negativno utjecati na SEO.
 2. Poboljšanje korisničkog iskustva
  • Izbjegavanje 404 pogrešaka: Postavljanje ispravnih redirekcija sprječava korisnike da naiđu na 404 stranice, što može frustrirati korisnike i smanjiti povjerenje u vašu trgovinu.
  • Ažuriranje internih linkova: Provjerite i ažurirajte sve interne linkove kako biste osigurali da vode do ispravnih novih stranica.
 3. Praćenje i analiza
  • Praćenje performansi: Nakon migracije, pratite performanse web stranice pomoću alata kao što su Google Analytics i Google Search Console kako biste identificirali i riješili potencijalne probleme.
  • Korisničke povratne informacije: Pratite povratne informacije korisnika kako biste identificirali i ispravili probleme s navigacijom ili drugim aspektima korisničkog iskustva.

 

Migracija web stranice ili web trgovine na novi dizajn je složen proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i izvedbu. Upravljanje linkovima nakon migracije je ključni aspekt koji osigurava održavanje SEO rangiranja i pružanje besprijekornog korisničkog iskustva. Kroz pažljivo planiranje, testiranje i praćenje, možete uspješno migrirati svoju web stranicu ili web trgovinu i poboljšati svoje poslovanje na dugoročnoj osnovi.

Zadnja migracija na kojoj smo radili je protekla besprijekorno. Radilo se o redizajnu web trgovine www.acidosalus.com. Pročitajte članak na ovom LINKU.

Ako vam treba pomoć oko redizajna stranice i migracije, kontaktirajte nas na info@momentum.hr ili popunite kontakt formu.

Kako vam možemo pomoći?

  Želite biti pravovremeno informirani o natječajima kojima možete financirati ulaganje u online prisutnost – web stranice ili web shopove?

  Upišite svoju email adresu i informacije stižu u vaš mailbox! Nemojte propustiti priliku da dobijete veliku vrijednost u obliku potpore za troškove izrade webshopa, web stranice, ili digitalnog marketinga!