Rješenje za cloud backup
10 stu

Sanjate li puno ovih dana? Sjećate li se svojih snova? Ima li u njima havarija, apokaliptičnih scenarija?

Sanjam sinoć da sam došla u social visit kod bivšeg poslodavca dok sam još radila kako sistemac, i da su me uspaničeni kolege obavijestili da im je pao centralni server, virtualni host na kojem leži cijelo poslovanje. Ja sam nekad davno dignula tu domenu, sve servere, i raspisala procedure što napraviti u takvom slučaju, ilitiga disaster recovery. Imaju sve, a oni trče po uredu i zapomažu. Moj nasljednik nije dobro pohvatao konce.

DISASTER RECOVERY PROCEDURE

Zašto to pričam? Sjetilo me važnosti disaster recovery procedura i njihove primjene u trenucima kad sve gori. Onda sam se sjetila kad smo kod poslodavca prije ovog gore spomenutog imali bijeli dim u serverskoj sobi. To je najgori mogući scenarij u IT-u, alarmi su se oglasili, dežurni kolega je pojurio rješavati slučaj. Posljedice nisu bile strašne jer je bilo usred noći pa smo stigli pokrpati prije početka radnog vremena. Imali smo procedure i strogo smo ih se držali.

Imate li vi disaster recovery procedure? Što ako vam rikne komad opreme, hard disk, ne mora biti centralni server, dovoljno je da HDD na laptopu na kojem radite ode u vječna lovišta. Imate li backup? Znate li kako ga vratiti?

USPOREDBA SYNC I BACKUP ALATA

Nastavno na to, samo ću se kratko dotaknuti iskrivljene percepcije raznih sync alata kao što su Dropbox ili Google Drive. Kao odgovor na gornje pitanje sjetili ste se da vam je Dropbox poklonio neke GB kad ste se registrirali, a još više njih (GB) kad ste registrirali nekog drugog. Shvatili ste da je to nekakav cloud gdje se to sve čuva i zaključili da bi to moglo biti mjesto gdje ćete čuvati svoje važne dokumente. Odlično! Problem solved! Think again! Dropbox nije backup. Jednom kad pobrišete (slučajno/namjerno) dokument lokalno, brišete ga i iz clouda.

DEFINICIJA BACKUPA

E, sad, što je backup? Evo definicije: Sigurnosna kopija (eng.backup), još i pričuvna kopija, rezervna kopija, sigurnosna preslika, sigurnosni duplikat jest kopija podataka koja se izrađuje u svrhu osiguranja u slučaju oštećenja ili gubljenja izvornih podataka.

Kužite razliku? Vaš komp obriše datoteku lokalno, Dropbox smatra da ste ju namjerno obrisali te je briše i iz clouda. Backup to ne radi! Kopija se čuva na sigurnom te postoji i nekakav softver koji može vratiti kopiju iz određenog dana. Dakle, postoji više kopija. Cool, zar ne?

OK, sad kad smo shvatili razliku između synca i backupa možemo se baciti na razmatranje opcija backupa.

OPCIJE BACKUPA

Backup se nekad prije radio na trake (u velikim sustavima), a privatnoj upotrebi na eksterne diskove, USB stickove. Troškovi same implementacije su bili veliki, kupovale su se trajne licence za softvere za backup, a mediji na koji su se podaci pohranjivali su bili podložni kvarovima. U današnje vrijeme cloud backup je rješenje koje rješava sve gore navedene probleme. Licence za softver se iznajmljuju, diskovni prostor se iznajmljuje, troškovi su mali, sigurnost podataka ogromna.

Naš momentum.hr u suradnji sa Heptabit – Sedmi Odjel d.o.o. nudi disaster recovery rješenje za sigurnosnu pohranu podataka u oblaku.

Ako vas zanima više, bilo da ste freelancer ili mala tvrtka/obrt, ovdje su detalji i paketi – https://www.momentum.hr/rjesenje-za-cloud-backup-podataka/

Želite biti pravovremeno informirani o natječajima kojima možete financirati ulaganje u online prisutnost – web stranice ili web shopove?

Upišite svoju email adresu i informacije stižu u vaš mailbox! Nemojte propustiti priliku da dobijete veliku vrijednost u obliku potpore za troškove izrade webshopa, web stranice, ili digitalnog marketinga!